Blog‎ > ‎

26 oktober 2013 NK SERC

Geplaatst 27 okt. 2013 15:56 door Reddingsbrigade RbStaphorst   [ 27 okt. 2013 15:56 bijgewerkt ]
De junioren wedstrijdploeg van de Reddingsbrigade Staphorst is zaterdag in Staphorst 1e  geworden, en het senioren wedstrijdteam is 3e geworden, tijdens het Nederlands Kampioenschap SERC (Simulated Emergency Response Competition) . Tijdens het NK werd de hulpverlening aan drenkelingen getoetst tijdens een nagebootst waterongeval. 

Voor de junioren teams (3 teams van 4 personen) was het de eerste keer dat ze mee gedaan hebben aan deze wedstrijden. Voor de senioren teams (2 teams van 4 personen) zijn deze wedstrijden niet geheel onbekend. Wel was de opzet van deze wedstrijd nieuw. Voorgaande jaren was er een technisch gedeelte en een medisch gedeelte, het medische gedeelte is nagenoeg geheel vervallen. 

Opzet wedstrijd
Elke wedstrijdploeg heeft één leider en enkele redders die het incident samen tot een goed einde moeten brengen. Doel is ten alle tijde om binnen de vastgestelde tijd (2 minuten) het ongeval zo goed mogelijk op te lossen. Er zal onder meer worden gelet op de zorg voor de slachtoffers en het doen van een adequate alarmering bij professionele hulpverleners. De redders moeten laten zien dat ze snel een juiste afweging kunnen maken, eerste hulp kunnen verlenen en slachtoffers tegelijkertijd ook gerust kunnen stellen.

Scenario's
De redders kregen zaterdag drie scenario voor de kiezen. De brigade moest zich namelijk door twee voorrondes werken om aan de finale deel te mogen nemen. De eerste oefening betrof een ongeluk waarbij een groepje kinderen aan het spelen was op een vlot. Het vlot viel om en er belandden vijf personen in het water die allemaal gered moesten worden. 

In de tweede voorronde speelde snelheid een nog belangrijkere rol. Hier lag namelijk een slachtoffer op de bodem. Hier waren vijf slachtoffers. Eén van hen zwom met zwembadjes, maar had die uitgedaan en was vervolgens in ernstige problemen geraakt. Dit slachtoffer moest van de bodem worden gehaald.

De finale draaide om een groot ongeluk in een zwembad. Het dak was deels ingestort en dit had er in geresulteerd dat tien mensen gewond waren geraakt. Veel van hen waren versuft en klampten zich vast aan onderdelen van het ingestorte dak. Twee personen lagen op de bodem en al met al zorgde dit voor een complexe reddingsoperatie. 

Uitslag
Tijdens het NK SERC kan de leider een prijs krijgen in het leidersklassement en het team een prijs in het totaal klassement.
Staphorst nam het op tegen collega-brigades uit Echt, Eindhoven, Houten, Nederweert, Mill, Oss, Middelburg en Uden. Winnaar van de dag werd de brigade uit Eindhoven. Tweede werd de ploeg uit Mill en Staphorst werd derde. De volledige uitslag is als volgt:
 
Senioren:                                          

1       Eindhoven 1

2       Erica Mill

3       Staphorst 1

4       Middelburg

5       Oss

6       Staphorst 2

7       Echt

8       Nederweert 1


Junioren:                                              

1       Staphorst 2

2       Uden

3       Staphorst 3Gerard