Blog‎ > ‎

Reddingsbrigades regio’s IJsselland & Twente tekenen samenwerkingsconvenant

Geplaatst 1 apr. 2014 09:08 door Reddingsbrigade RbStaphorst   [ 1 apr. 2014 09:22 bijgewerkt ]

Op 31 maart 2014 hebben de reddingsbrigades uit Deventer, Hasselt, Raalte, Staphorst, Wierden Zwartsluis en Zwolle en Reddingsbrigade Nederland het samenwerkingsconvenant “Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)” ondertekend. Het RVR convenant bekrachtigt de samenwerking tussen de reddingsbrigades in de regio’s IJsselland en Twente. Vanaf dit moment zullen zij, door tussenkomst van een RVR coördinator, als één regionale gesprekspartner gaan optreden voor de veiligheidsregio’s IJsselland , Twente en andere hulpverleningspartners.

De oprichting van een RVR wordt geïnitieerd door de koepelorganisatie Reddingsbrigade Nederland en ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie. De samenwerking wordt door de reddingsbrigades inhoudelijk vormgegeven, door de handen ineen te slaan bij de prestatie- en kwaliteitsontwikkeling van hun bewakings- en opleidingstaken. Daarnaast zullen zij zich meer gezamenlijk voorbereiden op grootschalige waterhulpverlening, zoals overstromingen. De reddingsbrigades blijven lokaal aanspreekpunt voor afspraken rond evenementenbewaking en recreatietoezicht.

Reddingsbrigade Nederland heeft zich tot doel gesteld om in alle 25 veiligheidsregio een RVR gerealiseerd te hebben. Inmiddels zijn er in alle veiligheidsregio’s initiatieven tot implementatie van de RVR. De regio’s IJsselland en Twente zijn de 17e en 18e regio waar een RVR convenant is ondertekend.

Algemene Informatie Reddingsbrigade Nederland
De statutaire naam van Reddingsbrigade Nederland is: Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, KNBRD. Deze is opgericht in 1917. Reddingsbrigade Nederland is de landelijke vereniging van 172 aangesloten reddingsbrigades in Nederland. Reddingsbrigade Nederland heeft circa 25.000 leden, waarvan 5.000 actieve vrijwilligers in verschillende vormen van opleiding, hulpverlening en sport. Het beschikt over een professioneel ondersteunend bureau in IJmuiden. Zij heeft als missie het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Dit gebeurt door het opleiden van jong en oud in zwemmend en varend redden. Op zee en in recreatiegebieden voert de Reddingsbrigade jaarlijks gemiddeld 9.130 duizend geregistreerde hulpverleningsacties uit, waarvan zo'n 280 reddingen uit een levensbedreigende situatie. Bij overstromingen kan de reddingsbrigade worden ingezet voor evacuatie en hulpverlening. Zij heeft daarvoor de beschikking over de Nationale Reddingsvloot, die bestaat uit ruim 90 vaartuigen en 1.700 opgeleide en geoefende specialisten, verspreid over het land.

Ook doet de Reddingsbrigade aan de (top)sport Life Saving, waarbij onderdelen van het reddingswerk in sportvorm worden beoefend, zowel in het zwembad als op het strand en in zee. Nederland behoort in deze sport tot de top zeven van de wereld. Reddingsbrigade Nederland is aangesloten bij NOC*NSF, het Oranje Kruis en de wereld-reddingsbrigade organisatie International Life Saving (ILS) en de Europese afdeling ILS Europe. De sport Life Saving is erkend door het IOC en heeft een Olympische nominatie. Tijdens het EK LifeSaving van 16 t/m 18 augustus 2013 behaalde Nederland de derde plaats. In totaal deden 16 landen mee.

Reddingsbrigade Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling en is afhankelijk van financiële ondersteuning van derden.